Modré z nebe - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Javořice, 2003)
Moudrý příběh o tom, že sladké dívčí ideály a bláhové milenecké sliby zdaleka nestačí k tomu, aby byl manželský život naplněný a hřejivý. Teprve mnohé trpké zkušenosti, teprve vítězné vypořádání s lidskou slabostí, sobectvím a pohodlností semknou i hrdiny této knihy do bezpečného rodinného kruhu a odmění je za životní lásky a toleranci oním modrým z nebe.